LBIO gaat inning wanbetaling partneralimentatie verzorgen

20 juli 2009 door DO Team  
Geplaatst in Alimentatie

lbioGescheiden mannen of vrouwen die geen kinder alimentatie krijgen van hun ex-echtgenoot, terwijl ze daar wel recht op hebben konden al terecht bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, maar vanaf 1 augustus 2009 kun je ook voor de wanbetaling van partneralimentatie bij het LBIO terecht.

Het LBIO voert in opdracht van de overheid inningstaken uit op het gebied van wettelijke onderhoudsbijdragen. De organisatie helpt dus bij het innen van kinderalimentatie, internationale alimentatie en partneralimentatie indien de alimentatieplichtige niet vrijwillig betaalt. Ook stelt het LBIO de ouderbijdrage jeugdzorg vast en voert het de bijbehorende inningstaken uit.

Voorwaarden

Het LBIO kan ingeschakeld worden voor het innen van partneralimentatie, indien aan dezelfde voorwaarden is voldaan als bij de inning van kinderalimentatie:

 1. De bijdrage is door de rechter vastgesteld
 2. Er is minimaal één maand achterstand;
 3. De betalingsachterstand is minimaal €10;
 4. De achterstand is op het moment van inschakeling niet ouder dan 6 maanden;
 5. De wanbetaler is op de hoogte is van het bankrekeningnummer waarop hij of zij de kinderalimentatie over kan maken.

Werkwijze LBIO

De inning van de partneralimentatie zal op dezelfde manier plaatsvinden als bij de kinderalimentatie. De alimentatiegerechtigde hoeft de alimentatie dus niet zelf te innen. In veel gevallen is er een samenloop tussen partner- en kinderalimentatie. Het gezamenlijk innen van beide bedragen kan daardoor tot kostenbesparing leiden. Eerst probeert het bureau door bemiddeling tot een oplossing te komen. Helpt dat niet, dan worden er verdergaande maatregelen genomen, zoals beslag op eigendom van de wanbetaler.

Bevoegdheden

Het LBIO heeft vergaande bevoegdheden en hoeft niet zoals de meeste instellingen en organisatie te wachten op toestemming van de rechter om in actie te komen:

 1. Het LBIO mag informatie inwinnen bij de Belastingdienst, gemeenten en uitvoeringsorganisaties in de sociale zekerheid
 2. Het LBOI mag, zonder inschakeling van een gerechtsdeurwaarder, beslag leggen op persoonlijke eigendommen, banktegoeden en inkomsten uit arbeid of uitkering
 3. Het LBIO mag informatie inwinnen bij de Belastingdienst, gemeenten en uitvoeringsorganisaties in de sociale zekerheid
 4. Het LBIO kan de alimentatieplichtige verplichten een opslag en de kosten voor de inschakeling van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te betalen

In de bijstand?

De wijziging heeft ook gevolgen voor alimentatiegerechtigden die zonder alimentatie in de bijstand komen. De gemeente kan hen verplichten om een verzoek tot invordering van de alimentatie in te dienen bij het LBIO. Verwacht wordt dat de nieuwe aanpak een oplossing biedt voor de 12.000 ex-partners die momenteel in de bijstand zitten omdat zij geen alimentatie ontvangen, maar er wel recht op hebben.

Contact gegevens:
Telefonisch contact met de afdelingen alimentatie en ouderbijdragen is alleen mogelijk tussen 9:00 & 12:00 uur en tussen 13:00 & 16:00 uur.

Het algemene nummer is 010-2894890

Website adres: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen

Inhoudelijke vragen en rechtstreeks contact met de behandelaar dient u te bellen met onderstaande nummers

 • Alimentatie en Ouderbijdragen: 010-2894894
 • Internationale Inning van Alimentatie: 010-2894895

Deel je mening of gedachten

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...
Als je een avatar naast je reactie wilt hebben, gebruik dan gravatar!